Creativiteit & Innovatiedigitaal leren en ontwikkelenlearning & development

Wat is de invloed van de (anti-)digitalisering op leren en ontwikkelen? (Deel 1)

Wat is de invloed van de (anti-)digitalisering op leren en ontwikkelen?

Volgens mij is dit een enorm interessante vraag als het gaat over de toekomst van jullie organisatie.

Wie de trends en ontwikkelingen op het gebied van Learning & Development volgt zal het met mij eens zijn… Digitaal leren en ontwikkelen wordt steeds belangrijker. En natuurlijk, digitaal heeft zo zijn voordelen. Haal de voordelen die in jullie organisatie of bedrijf relevant zijn maar even voor de geest. Wanneer kiezen jullie voor digitaal leren? En waarom precies?

Natuurlijk vloeit digitaal leren voort uit de digitalisering die op allerlei vlakken gaande is. De technologische ontwikkelingen vliegen je om de oren. En kijk ook maar eens naar wat het met jou persoonlijk doet. Hoe lang kun jij bijvoorbeeld zonder je smartphone? En wanneer heb jij voor het laatst twee uur achter elkaar doorgewerkt zonder dat jij je liet storen door appjes, e-mails of notificaties? En hoe lang zal het nog duren tot dat jullie als organisatie robots inhuren in plaats van medewerkers? ;-)

Zoals bij veel bewegingen en ontwikkelingen kun je ook als het gaat om digitalisering een tegenbeweging waarnemen. Die tegenbeweging kwam bij mij persoonlijk een jaar of zes geleden op gang en ik zie hem sindsdien ook om mij heen. De laatste tijd steeds duidelijker. Deze tegenbeweging of trend wordt ook wel anti-digitalisering genoemd. Zelf heb ik inmiddels een mooie balans te pakken tussen online en offline zijn. Om dat voor elkaar te krijgen hoef je echt niet meteen anti-digitaal te worden. Gewoon de behoefte om lekker offline te zijn regelmatig toelaten en tegelijkertijd gebruik maken van alle mogelijkheden die het te bieden heeft. Maar kijk ook zelf maar eens om je heen. Er zijn steeds meer mensen die er bewust voor kiezen om eens even lekker offline te zijn. Er zijn zelfs hotels die hun gasten een offline ervaring aanbieden. En heb je wel eens gehoord van http://white-spots.net ? Hier kun je een plekje op de wereld zoeken waar nog geen internet is. En dan kun je daar vervolgens even lekker tot je zelf gaan zitten komen. ;-)

Zulk soort tegenbewegingen en initiatieven ontstaan natuurlijk niet voor niets. In de de continue stroom van informatie, appjes, en notificaties krijgen mensen vanzelf behoefte aan meer rust. Juist in het kader van leren, ontwikkelen en creativiteit heb je het gewoon nodig om af en toe je hoofd leeg te kunnen maken. Want dan kunnen er weer mooie nieuwe dingen ontstaan. En wanneer je altijd maar bereikbaar bent en verbonden met de continue informatiestroom via het internet, dan gaat dit helaas niet lukken. Het is niet voor niets dat juist innovators die voorop lopen in de technologische ontwikkelingen er dikwijls heel bewust voor kiezen om regelmatig offline te zijn. Zo kun je beter ontspannen en opladen. En je kunt je dan ook beter bezinnen op alle digitale contacten die je via sociale media onderhoudt met de mensen om je heen. Zowel zakelijk als privé. Wil je dat eigenlijk wel op die manier? Of ben je gewoon verliefd op de mogelijkheden en doe je het maar omdat iedereen het doet? Wanneer heb jij bijvoorbeeld voor de laatste keer twee uur lang je volle aandacht geschonken aan een zakelijke relatie zonder je af te laten leiden door je smartphone?

Nu hoor ik je denken… Leuk geschreven allemaal, en ik herken wat je zegt… Maar wat heb ik hier nu aan? Ik heb de verantwoordelijkheid om de mensen in mijn organisatie te ondersteunen met leren en ontwikkelen. En digitale interventies en tools kunnen wij hier heel goed bij gebruiken. En dan zeg ik: prima, vooral blijven doen! Ik denk dat het voor het aanleren van veel kennis en vaardigheden ook heel goed werkt. Tegelijkertijd nodig ik je ook uit om naar de toekomst te kijken. Want in deze wereld die door technologie lijkt te worden gedomineerd zie je tegelijkertijd ook dat de menselijke maat terug komt. Zo worden echt authentiek contact en aandacht steeds meer van waarde. Wil je hier als organisatie op inspelen, dan is het verstandig om jezelf af te vragen welke menselijke vaardigheden en gewoontes hierbij belangrijk zijn. En zijn wij mensen wel in staat om deze vaardigheden en gewoontes in een digitale leeromgeving aan te leren?

Zijn dit voor jou ook interessante vragen? Blijf dan vooral uitkijken naar mijn volgende blogs. Ik vind dit een enorm interessant onderwerp, heb er ondertussen vrij veel ideeën over ontwikkeld en heb zin om hier nog veel meer over te schrijven. Kun je niet wachten tot mijn volgende inspiratiegolf? Neem dan even contact met mij op. Dan maken we een afspraak om er gauw eens persoonlijk over te sparren met een kop koffie of lunch!

Vriendelijke groet,

 

 

Martine Bakkeren

 

 

Aan de slag

“Wil je weten of en hoe PLU jullie het beste kan helpen? Zet die eerste stap en vul dit formulier in om ons gesprek te beginnen. Ik hoor graag van je.”

Martine Bakkeren Learning & Development Partner
Begin gesprek